Abu Farhat Photoblog

Aqsa2Gaza13 – The Invitation

Posted in Abu Farhat Life by abufarhat on February 4, 2013

image

THE INVITATION

Bumi anbiya’, Palestin, memang wangi. Kesempatan untuk menghampirinya saja ketika mengikuti Global March to Jerusalem di Jordan tidak membuatkan perasaan untuk memasukinya berkurangan malah sebaliknya.

Kerana itu, melihat sahabat satu persatu memasukinya membuatkan diri sangat cemburu. In a positive way tentunya. Namun melihat gambaran kewangan bulanan, mengumpul wang untuk ke sana kelihatan tidak mudah. Azam pun dipasang untuk menjejakkan kaki kesana pada 2013. Bagaimana caranya itu soal kedua. Masih berharap rahmat Allah untuk sudi menghantar jemputannya.

Dan akhirnya, undangan itu datang juga. Melalui email seorang sahabat. “enta nak pergi gaza?”. Ringan saja tangan menjawab ” Nak. Nak.” Lepas itu baru kalut nak fikir, manalah nak cekau duit rm6000. Ya. Rm 6000 untuk pendaftaran, tiket pesawat, tempat tinggal dan lainnya. Meskipun misi kesana masih dalam lingkup kerja Aqsa Syarif, duit derma adalah untuk diberikan kesana. Setiap anggota misi tetap berangkat dengan duit kocek sendiri.

Namun ternyata, Allah punya caranya. Eventhough in a not very common way. Dipendekkan cerita akhirnya Dia cukupkan juga.

AQSA ASY SYARIF

Kenapa saya pergi dengan Aqsa Syarif?
Kan banyak badan kemanusiaan khusus Palestin yang lain, jadi kenapa Aqsa Syarif yang menjadi pilihan?

1) Aqsa Syarif bukanlah yang paling awal, namun antara yang paling meningkat prestasi kerjanya. Bayangkan, dari jumlah sekian belasan juta ringgit yang disumbangkan oleh Malaysia, in general, dari sumbangan rasmi kerajaan Malaysia, NGOs, mahupun para dermawan, lebih kurang rm 10juta tersalur dari Aqsa Syarif sahaja.

2) Aqsa Syarif mempunyai hubungan secara langsung dengan bukan 1,2 NGO di palestin, tetapi dengan Mujtama’ iaitu persatuan yang mengawal keseluruhan dari lebih 200 NGO di Palestin. Bahkan nama Aqsa Syarif sahaja adalah cadangan dari orang Palestin sendiri. Kerana itu namanya berbunyi arab, diambil dari Aqsa Asy Syarif.

3) Banyak NGO palestin di sana. Namun cuma NGO atau projek yang benar benar layak sahaja mendapat keutamaan. Setiap misi (dari Aqsa2Gaza1 hinggalah Aqsa2Gaza13 yang terbaru) bukan sahaja membawa misi baru tetapi juga mengaudit dan memonitor projek yang telah sedia ada. Ini kerana bantuan untuk palestin adalah untuk jangka panjang dan berterusan. Bukan sekadar hangat hangat tahi ayam.

4) Dalam memastikan setiap sumbangan masyarakat Malaysia bermanfaat, keperluan untuk misi misi Aqsa Syarif datang dari aktivis sendiri. Ini mengelak daripada masalah ketidaktelusan dalam pengurusan dana yang rentan untuk disalah guna.

Meskipun permohonan sudah dihantar, saya masih perlu menunggu kelulusan dari Aqsa Syarif Pusat. Tidak semua yang ada duit pasti pergi. Orang Palestin sudah sedia sibuk dalam membangun semula Gaza yang diserang Israel kira kira 2 bulan lalu. Kehadiran orang luar akan secara tidak langsung mengganggu tugasan harian mereka. Ini ditambah lagi dengan budaya mereka yang sangat menghormati tetamu. Kerana itu, mereka yang pergi mestilah bukan sahaja dapat membantu misi secara langsung, tetapi juga yang dapat memberi manfaat sekembali mereka ke tanahair nanti.

Aqsa2Gaza13.
Nama misi ini adalah LENSA GAZA.
Kenapa? Nantikan post saya seterusnya.
Jeng Jeng Jeng (bajet)…

 

P/s : Hari ini, 4 februari 2013 merupakan ulang tahun ke 3 penubuhan Aqsa Syarif. Moga terus mekar!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: