Abu Farhat Photoblog

Global March to Jerusalem. Satu Tarbiyah Hati. [Part 1]

Posted in Abu Farhat Life by abufarhat on April 4, 2012

[4 March 2012]
Meeting MyGMJ NS yang pertama. Dapat tahu tentang peluang join bersama ribuan lainnya ke Baitul Maqdis. Sebelum ni, bukan tidak ada pakej Umrah + Lawatan ke Baitul Maqdis. Cuma sebab adanya fatwa Syeikhul Azhar dan Yusuf Qardawi tentang pengharaman lawatan ke Baitul Maqdis, atas dasar visa kesana (usd 1000) akan masuk ke dana Israel laknatullah, maka hajat untuk ke bumi penuh berkat tidak pernah difikirkan dengan serius. Di samping itu, kerana sebeum ini, tidak pernah ada undangan rasmi dari ikhwan/saudara dari palestin. Sebab biasanya, mereka lebih tahu apa yang mereka perlukan. Kehadiran tetamu tidak diundang hanya akan memberatkan beban kerja mereka yang sudah sedia maklum tidak ringan. Tetapi untuk Global March to Jerusalem, buat pertama kali..ada ajakan rasmi, yang keluar dari Perdana Menteri Palestin sendiri; Ismail Haneya

tapi….
waktu peluang itu datang
keadaan kewangan agak tidak memungkin
Participant need to pay rm 5k, for the ticket, accomodation and transportation.
hanya disimpan dalam dalam
terkilan

[12 March 2012]
Dapat call dari Akh Shamsuri, PIC MyGMJ NS.
“akh, enta pergi Palestin boleh, Global March.?”
“err..boleh sangat…tapi ana punya financial tak memungkinkan” timpal ana, masih separuh terkejut.
” berapa anta boleh?”
“Paling kuat pon, kalau dah korek korek, rm 2k”
“okay…takpa…lagi 3k nanti kami cari…tapi anta confirm pergikan”
“insyaAllah…terima kasih sangat sangat” (dalam hati ada taman)

Just like that.

Kenapa tak istikharah? Kenapa tak tanya orang rumah?
Untuk apa istikharah untuk sesuatu yang sudah jelas. Keputusan Qiyadah.Tanya orang rumah? Untuk main futsal pun saya tak tanya, inikan pulak untuk hal sebesar ini.

Malam tu, telefon Head of Department, just beritahu nak ambil cuti seminggu, dari tarikh sekian ke sekian. Akan settlekan masalah oncall dan yang lain. Alhamdulillah, dapat HOD yang ada kesedaran Islam. Dia okay saja, asalkan ana settlekan hal yang tersebut diatas.

Malam tu jugak, Bank in deposit. Isi borang. Email ke Sekretariat MyGMJ di Putra Jaya. Sebab tarikh last besok. 13 March 2012.

Besok tu baru bagitau orang rumah. Alhamdulillah. 9 tahun kahwin, dia cukup kenal suami. In fact, bagi support lagi. Morally and financially. Financially sebab memang kami share sama rata perbelanjaan bulanan kami. Kalau keluar duit, walaupun dari akaun saya, tapi kira berdua, begitu juga sebaliknya.

Bagitau mak pula. Perkataan pertama keluar. Allahu Akbar. Alhamdulillah. Mama support seribu. Mudah mudahan Allah kira sebagai amal ibadah mama juga.
Saya balas balik; Kalau seandainya Allah terima amal kerdil ini sebagai pahala, tanpa mama bagi duit pun khabbab dah niatkan awal awal, pahala untuk arwah baba dan mama.

Selesai banyak masalah.

Yang payah sikit, masalah oncall. Sebab oncall yang ada in between the period, adalah weekend call. Susah nak cari yang free, banyak yang dah ada rencana sendiri. Tapi alhamdulillah, colleague saya memang sempoi. Mereka manage juga untuk cari pengganti. Walaupun bagi keputusan 3 hari sebelum berangkat pergi.

The other rm 3000? dari tabung aqsa syarif Negeri Sembilan? tabung IKRAM negeri sembilan? nope. Rupa rupanya mereka buat kutipan sikit seorang dari anggota IKRAM Negeri Sembilan yang tidak seramai mana, sampai cukup. *sangat terharu, terhutang budi*

Sekarang tinggal tunggu hari.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: