Abu Farhat Photoblog

Sokong Pasukan apa untuk EPL 2009/2010?

Posted in Abu Farhat Path by abufarhat on August 16, 2009

EPL

Arakian, English Premier League a.k.a EPL Season 2009/2010 dimulai. Event yang menjadi tontonan jutaan orang itu menampilkan pasukan pasukan baru atau pasukan yang lama tetapi dengan muka baru.

Para peminat bola sepak pun dah mula pasang kuda kuda, bersemangat men‘support‘ team yang bakal mereka sokong setidaknya untuk 12 bulan kedepan. Ada yang masih setia menyokong kelab/pasukan yang lama (yang mereka sokong season sebelumnya), namun tak kurang yang sudah beralih arah. Mereka mereka yang dalam golongan kedua mungkin punya alasan masing masing sendiri, dari keluarnya pemain/manager dari kelab yang mereka bermati matian mempertahankannya, atau kerana masuknya muka muka baru.

Namun, pasukan apa pun yang disokong, bukan lah satu persoalan. “No big deal” orang putih cakap. Yang penting, adalah masing faham dan tahu, kenapa dan mengapa mereka memilih team tersebut, bukan yang lain.

Ini penting, supaya pada masa akan datang, tak terjadi hal hal yang aneh, akibat dari tidak memikirkan hal tersebut sebelumnya. Misalnya, kalau mereka yang lahir/menetap di Manchester merasakan bahang “Derby” jika Manchester City FC dan Manchester United berlaga. Itu normal, tapi kalau orang yang lahir dokek Bahau (misalnya) dan kemudian bosar dokek Ghombau, ikut panas, itukan aneh.

Kebencian dan permusuhan antara Liverpool dan Manchester United misalnya tak perlu terbawa bawa sampai saling maki yang hanya menggambarkan kebodohan sampai Rafael Benitez dan Alex Ferguson pun malu nak mengaku supporter.

Apalagi kalau memilih pasukan sebab ” Saya sokong team ni sebab banyak pemain hensem”. Itu memang tidak boleh pergi (tak boleh bla).

Jangan sampai kita jadi tak jelas prinsip, kita menyokong peribadi, bukan sistem. Kita melihat individu, tapi tidak menilai secara kolektif.

Dan sekarang kita masuk ke poin yang saya nak cuba kongsi dan sampaikan.

Begitulah juga cara kita berislam.

Dah berapa tahun kita hidup?
Dah berapa lama kita akil baligh?
Dan dah jelaskah kita kenapa kita beragama Islam?
Sebab mak bapak aku Islam?
Malas pulak nak tukar?
Sebab Michael Jackson kononnya masuk Islam?
Sebab kalau kat Malaysia, hari perayaan umat Islam paling meriah?
Sebab dalam kad pengenalan dah tulis; Agama : Islam. Kalau nak ganti leceh, kalau hilang IC saja dah leceh, apalagi kalau nak ganti…
Sebab tu?

Ketidakfahaman tentang hal tersebut yang kemudian bakal bawa pada hal yang selanjutnya seperti :

Dalam solat elok tutup aurat, sampai lagi labuh dari kain langsir, habis solat, kain buruk lap pinggan lagi panjang.
Di Malaysia, “Beef Gelatine” dalam sugus pun dikira syubahat, dekat London, tiap tiap hari pesan KFC 2 bucket; darurat katanya.
Dari kecil mak ayah bimbing dengan Islam, dah besar, sanggup pindah agama sebab jumpa yang kononnya kekasih hati sampai mati.
Dari kecil dibelikan, dipakaikan mak tudung yang lebih besar dari 1/3 badan, walaupun masa tu masih comot dan tak tau apa apa lagi, makin tambah umur, badan makin besar, tudung yang makin kecil.
Tak tahu pulak kalau tudung pun macam Handphone, makin maju, makin kecil.

Okay, kita naik satu level lagi dalam berislam.

Keterlibatan kita dalam pertubuhan dakwah.

Mengertikah kita? Fahamkah kita? Tahukah ita, kenapa “kenderaan dakwah” ini yang kita pilih?

Takkan sebab mak ayah lagi?
Takkan sebab kita suka politik, itu yang kita pilih.
Takkan sebab cikgu atau orang yang kita hormati/kagumi kita dulu join tu, sebab itu kita pon join sekali?
Sebab di situ, merokok tak dilarang, jadi itu yang jadi pertimbangan?
Sebab ada orang yang kita minati, cantik, manis, pandai, bertudung labuuuh lagi. (yang ni yang paling tak boleh pakai)

Kalau kita faham, insyaAllah, macamana pun arahan dakwah yang kita dapat, atau seberapa hebat pun orang dakwah yang kemudian berubah. Kita tetap. Thabat.

Sebab kita tahu, faham, dan yakin tentang apa yang kita cari.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: