Abu Farhat Photoblog

The Expectation

Posted in Abu Farhat Life by abufarhat on June 14, 2009

Sepi

It’s been awhile since the last time i posted anything. Agak sibuk semenjak dua ni. Bukan tandus idea, tapi  just can’t write if there still other things that need to be done first. Sempat buka, sempat jawab 1,2 comment but don’t have enough time to do more than that.

Yang mendorong saya untuk terus menulis adalah bila melihat the blog statististics. Makin banyak yang buka blog ni dari hari ke hari. Saya tak tahu apa yang mereka dapat dari blog yang sangat banyak kekurangan ni, atau mungkin mereka sekadar masuk untuk akses blog lain yang saya linkkan(tempat persinggahan), tapi yang pastinya, apa pun alasan mereka yang masuk (termasuk kamu yang sedang membaca) mesti mengharapkan adanya post atau update yang baru. Mungkin sehari takpe lagi, 2 hari still okay, tapi kalau dah masuk minggu, siapa tak bosan, ye tak?

Nah, macamane pulak agak agak dengan Malaikat Rakeeb kita, saban hari melihat dan menunggu nunggu, “bilaaala budak ni nak buat amal soleh, dah berapa minggu, kalau tak maksiat, yang tak bermanfaat (lagha)”. Sekadar illustrasi, mula mula Malaikat Rakeeb buka tutup pen, berharap akan ada amalan yang layak untuk dicatat, tunggu punya tunggu takde jugak, Malaikat tutup pen takut dakwat kering. Kalau dah lama sangat tunggu, last last Malaikat pun buhsan, “tutup jelaa buku catatan ni, buat penat je tunggu.. “. Sekali lagi ini hanya sebagai illustrasi yang sudah pasti bukan seperti itu.

Allah memang tidak memiliki rasa bosan seperti makhluk makhlukNya yang Maha Lemah, tetapi kalau seandainya sudah berbelas atau berpuluh tahun diberikan nikmat dan hidayah yang sangat banyak, tapi tetap tidak ada significant update/upgrade dari kita (yang baik tentunya), salah siapa kalau kemudian Allah menarik kesemua nikmatnya atau cukup nikmat terbesarnya, dan tidak pernah memberikannya kembali?

‘Ala Kulli Haal, insyaAllah saya akan try my best untuk tidak mengecewakan mereka yang sudah penat penat menaip abufarhat.wordpress.com (menghabiskan 7-8 kcal) dengan mengupdate blog  yang biasa-biasa ini sesering mungkin, insyaAllah.

Advertisements

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Q said, on June 14, 2009 at 11:03

    jgn… risau… aku slalu jenguk blog ngko…

  2. abufarhat said, on June 14, 2009 at 11:03

    haha…that’s not the point bro…aku yang risau tngok orang selalu jenguk, tapi takde update pape…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: