Abu Farhat Photoblog

Jangan Memetik Sebelum Waktunya

Posted in Adam & Hawa by abufarhat on March 1, 2009

tomatoes

Dan alkisah…
Ada beberapa sahabat yang bertanya
Kalau seandainya mereka ingin memiliki semacam satu relationship
dengan muslimat tertentu
Tanpa ikatan, tanpa perancangan
Dasarnya satu, cuma takut “melepas”
Bimbang kalau sampai waktu yang mereka rasa dah siap
Yang dipandang cantik sudah terlanjur jadi milik orang

Ini mungkin menjadi salah satu alasan
bagi kebanyakan generasi muda
untuk memilih mempunyai hubungan
meskipun belum bersedia untuk sebuah pernikahan

Buat teman teman
Perempuan/jejaka yang kalian idamkan
Sebelum waktunya
Sama seperti buah buah di pohon
yang belum masak, tetapi sudah kelihatan halus

Belum tentu semua buah buahan muda
Yang kelihatan cantik
Akan menjadi buah buahan yang masak
yang manis yang baik, seperti yang kalian kira
Dalam perjalanan waktu
Buah buahan yang cantik itu akan mengalami bermacam hal
Boleh jadi dimakan ulat, membusuk
atau tidak berkembang dan gugur begitu saja

Yakinlah bahawasanya
Kalau belum sampai waktunya
Dan kalian terlalu cepat memetiknya
Bukan sahaja tidak mendapatkan manfaat
Malah akan merosak buah itu sendiri
Mengganggu untuk dia berkembang menjadi lebih manis
Atas setidaknya kalau memang dia ditakdirkan akan membusuk
Ia tidak akan menjadi penyesalan dikemudian

Jadi jangan pernah bosan
Untuk menunggu
Sampai masanya

Jangan pernah takut
Untuk kehilangan
Sebab belum tentu yang kita tak dapat
Bernilai emas dan permata

Jangan pernah berhenti
Untuk mepersiapkan diri,
jasmani- terutama rohani
Kerana kalau dilihat dari sisi manusia
Jodoh itu tidak pernah tetap
Berubah ubah sesuai iman dijiwa
Kerana hujung hujungnya
Wanita yang baik baik hanya untuk lelaki yang baik baik juga adanya

Advertisements

5 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Addin said, on March 3, 2009 at 11:03

    Although he have no talent in writing (never got an A in writing back during the school years, not accepted to join the IPEM)<—–sbnrnya abu farhat yg taknak join kitorg ni….hehe

  2. Ahli i-TULIS said, on March 5, 2009 at 11:03

    Untuk IPEM : Walaupun cara kita sama, tapi tujuan kita berbeza. Mungkin sebab tu abu farhat tak join ipem. Saya dulu ahli ipem. Tapi skang nak join i-TULIS. tak tau bila presiden nak edar borang keahlian.

  3. abufarhat said, on March 5, 2009 at 11:03

    bukan juga, saya nak join ipem sebenarnya, tapi kene reject, jadi saya dan yang kene reject joinlaa iTulis untuk hilangkan kekecewaan…tentang tujuan tuh kene tanya Musab…dia pengasas…

  4. DiNi aZiZ said, on April 26, 2009 at 11:03

    salam.
    saya suka akan entry peringatan ini.sgt meaningful.thanks for sharing.
    btw, nak minta izin penulis utk saya share entry ini di blog saya utk kwn2.nnt akan disiarkan juga penulis asalnya.bisa kah???

    p/s: saya juga ahli ipem,tapi watak kodi je dlm ipem tu huhu.ada nak bukak iTulis plak ke??bgus juga. imam buat cthnya secara maya.melalui blog,ahli iTulis blh bergerak.canggih skit hehe.

    keep on sharing ^_^

  5. abufarhat said, on April 26, 2009 at 11:03

    Alhamdulilah
    Please..silakan…

    p/s: taklah…setakat nih masih IPEm sebagai benchmark untuk penulisan di Makassar ni…cuma…if only IPEM lebih flexible..menyiarkan karya karya ahlinya yang berbakat dari sekadar copy and paste…saya rasa…akan lebih jauh bermakna…but who am i anyway..ehhehe


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: