Abu Farhat Photoblog

Ibrah dari “Ceramah Ust Mark Osborne”

Posted in Abu Farhat Path by abufarhat on February 18, 2009

Pagi tadi, sementara melipat baju baju yang dah kering, saya buka laptop-niat mulanya sebagai distraction untuk fathi supaya dia tak mengoffer untuk membantu “melipat” baju baju tersebut (fathi style tentunya). Tapi last last, saya yang lekat.

Ceramah yang disampaikan oleh “Ustaz” Mark Osborne , lulusan Maahad Dreamworks itu bertajuk :

Saya dah tengok sebelumnya, tapi ternyata kali ini filem itu berjaya menyentuh frontal cortex untuk menganalisa sedikit lebih dalam. Kalau sebuah filem kartun sahaja boleh memberikan efek yang tidak sama pada tontonan kedua, maka saya fikir, tidak ada persoalan kalau materi tarbiyah/pengisian yang sama diberikan berulang ulang ketika ber’usrah’. Tinggal kita sahaja mahu mengaktifkan daerah pemikiran dengan enzim kerendahan bukan sitokin keangkuhan.

Tulisan (atau lebih tepat “taip-an”) kali ini mungkin lebih dapat difahami kalau pembaca sudah menonton filem tersebut. Kalau yang belum tengok, boleh pergi beli dekat kedai DVD cetak rompak terdekat atau pinjam dari member dengan syarat jangan dipinjam terlalu lama (jangan macam saya, siap sempat tengok 2 kali lagi)

Ringkasnya, ia bercerita tentang “seorang” PO, Panda yang gemuk, flabby lagi lembab yang sangat meminati dan mengagumi seni beladiri kungfu yang kebetulan dibesarkan bukan dalam keluarga pendekar kungfu, tetapi dalam sebuah keluarga yang membuka usaha menjual mee sup.

Tidak jauh dari tempat panda ini tinggal, ada sebuah istana pendekar kungfu yang menjadi tempat tinggal 5 legenda kungfu dunia yang terkenal di pelusuk negeri, negara dan dunia; dengan masing masing memiliki jurus rahsia terhebat masing masing. Kelima lima menatang ini di latih oleh seorang mahaguru yang kalau tak salah saya seekor racoon yang diberi nama Master Shifu. Master Shifu itu sendiri time muda muda seperti saya dilatih oleh Super Mahaguru yang sudah tua iaitu seekor kura kura. Mereka percaya bahawa setiap 1000 tahun, akan ada seorang/seekor yang akan dipilih menjadi The Dragon Warrior yang akan memiliki kekuatan luar biasa yang mampu mengalahkan kekuatan jahat yang sangat kuat; dalam cerita ini berupa bekas pelajar terbaik Master Shifu yang sangat kuat yang telah berubah menjadi jahat; Tai Long. Kungfu Tai Long sangat hebat yang hanya The Dragon Warrior sahaja yang mampu mengalahkannya.

Super Mahaguru kura kura tersebut mengatakan pada master shifu bahawa dia merasakan Tai Long yang jahat akan kembali , Arakian, diadakan satu pertandingan antara untuk memnentukan siapakah the dragon warrior yang terpilih diantara 5 legenda anak murid Master Shifu. Ternyata dengan tidak disangka sangka, Super Mahaguru Kura Kura itu memilih Po, beruang panda yang lembab, gemuk, debab, buta kungfu dan bukan dibesarkan dalam enviroment apalagi keluarga kungfu. Berbagai cabaran yang dihadapi Po dan antara yang paling berat adalah ketika para legenda dan Master Shifu sendiri bukan sahaja memandang rendah, malah selalu mengolok olokkan skill, ilmu, pengalaman mahupun bentuk fizik si Po. Hanya Super Mahaguru Kura Kura yang mempercayai Po sampai akhirnya, ternyata memang Po lah yang mampu mengalahkan Tai Long yang jahat itu.
_____________________________________________________________________________________

Ternyata, filem animasi tersebut sarat dengan Ibrah yang dapat kita ambil.

Perasan atau tidak, suka atau tidak, adalah sesuatu yang lumrah bagi kita, yang dibesarkan dalam keluarga Da’i dan Da’iyah atau yang mengenyam pendidikan di Institusi Pendidikan Islam, Sekolah Agama, Maahad, Sekolah Islam dan sebagainya untuk memandang bahawa kita lebih pintar dalam Islam berbanding yang lain,lebih arif tentang dakwah dibanding yang lain, yang mungkin tidak pernah menerima pendidikan Islam secara formal, yang tidak memiliki latarbelakang keluarga dakwah, apalagi yang kita rasakan cara berpakaian dan pergaulannya masih jauh dari batas yang digariskan.

Padahal, boleh jadi, mereka yang kita pandang sebelah mata adalah seperti Po dalam filem Kungfu Panda tersebut. Boleh jadi mereka yang nihil dari segi latarbelakang, mempunyai hati yang lebih bersih dari kita. Bisa jadi mereka yang belum pernah berprestasi di medan dakwah, lebih gigih dan bersungguh sungguh dalam memperjuangkannya.

Seorang teman kelas dari isteri saya, yang mempunyai ibu seorang menteri kabinet pada hujung 1990an, yang dibesarkan dalam rumah keduniaan, mendapat pendidikan di kolej bukan islam, dan baru mendapatkan hidayah ketika melanjutkan pelajaran di Australia, kini menjadi penggiat dakwah yang aktif bukan saja di Malaysia, tetapi untuk adik adiknya yang masih menuntut di negara kanguru tersebut.

Dr Abd Latif (cardiologist) pernah menceritakan betapa waktu kuliah di UK dahulu, dr Jameela (MERCY Malaysia) adalah antara orang yang paling sering di nasihati dan diperkatakan, dek sifat socialnya yang berlebihan . Namun setelah cahaya hidayah itu datang, ternyata peranannya dalam kemanusiaan telah dirasakan banyak orang.

Saya masih ingat seorang kakak dari sahabat saya yang ketika saya datang kerumahnya setelah SPM, tidak pernah memakai tudung dan pakaian utamanya adalah seluar dan t shirt, kini sanggup menaiki bas berjam jam,sendirian dari suatu daerah yang agak terpencil di Australia hanya untuk mengikuti usrah!

Bagi mereka yang punya ibu bapa yang aktif di jalan dakwah, cuba hitung, berapa ramai diantara ibu bapa kita bersekolah/mendapat pendidikan Islam. Yang baru mengenal aurat,tudung, mungkin 10 tahun setelah mukallaf. Dan kita cuma berasa tenang berlindung dibawah “nama besar” mereka.

Ketika mereka berusaha melawan tekanan keluarga/persekitaran untuk menjaga aurat mereka, mungkin kita dengan/tanpa sedar, justru melepas jilbab taqwa, sedikit demi sedikit.

Atas dasar merasa tahu itulah kita merasa ringannya untuk tidak melakukan kewajiban
Atas dasar merasa sibuklah kita merasa jarak yang tidak sampai setengah jam cukup jauh untuk sebuah halaqah/usrah
Atas dasar merasa hebatlah kita lebih suka berijtihad sendirian, konon, bemusyawarah itu justru melemahkan.

Al Maidah Ayat 54

5:54 O ye who believe! if any from among you turn back from his Faith, soon will Allah produce a people whom He will love as they will love Him,- lowly with the believers, mighty against the rejecters, fighting in the way of Allah, and never afraid of the reproaches of such as find fault. That is the grace of Allah, which He will bestow on whom He pleaseth. And Allah encompasseth all, and He knoweth all things.

Advertisements

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. ummuasad said, on February 21, 2009 at 11:03

    hehe,hamzah’s favourite movie also..dah ulang berkali2

  2. ibnu_jamalludin said, on February 22, 2009 at 11:03

    mesti terangkat2 kaki hamzah mase tgk filem ni..:P Jazakallah akhii untuk penulisan ni..:) teruskan mengambil gambar n menulis..:)

  3. abufarhat said, on February 23, 2009 at 11:03

    ehehe…chomelnya hamzah

  4. t4lh4h said, on February 23, 2009 at 11:03

    terasa nk tgk betul2 pulak.heh. Hakikatnya hidayah & iman di tangan Al-Hadi


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: